Det sosiale Internett:

Chat og sosiale medier

Sosiale medier som chattjenester, bloggeverktøy og nettsamfunn er gode eksempler på hvordan du kan bruke Internett til å kommunisere med andre.

Chat
Det finnes flere typer chattjenester, både nettbaserte og programmer som du installerer på datamaskinen. Det er mange som bruker programmer som eksempelvis Microsoft Live Messenger (MSN).

I chatprogrammer du installerer på datamaskinen kan du selv legge til kontaktinformasjon for personer du vil ha kontakt med. Andre kan også legge deg til sine kontaktlister. Som regel må begge parter godkjenne kontakten. På denne måten kan du kontrollere hvem som får kontakte deg i chatprogrammet.

Det finnes også nettbaserte chattjenester. Her foregår chatten direkte i nettleseren. Gjennom slike kan hvem som helst kontakte deg, og du har ikke kontroll på samme måte.

Nettsamfunn
Facebook.com er en av de mest utbredte tjenestene i denne sjangeren. I Facebook er det mest vanlig å oppgi sitt ekte navn, og du kan stille inn systemet slik at ikke hvem som helst får tilgang til din informasjon.

LinkedIn.com er et annet nettsamfunn, hvor nettverks- og kontaktbygging i jobbsammenheng er i fokus.

Det finnes også en rekke norske nettsamfunn. Eksempler på dette er SOL Alias, Biip.no og Dagbladet Blink.

Trygghet i sosiale medier
Kjennetegnet for de fleste nettsamfunn er at brukerne av det kan operere bak et kallenavn, og ikke oppgi sitt ekte navn.

Du bør være svært kritisk til hvem du har kontakt med i chat og nettsamfunn.

Avslutt kontakten om du opplever ubehag ved bruk av chat og sosiale medier.

Muligheten for å varsle politiet om uønsket innhold, atferd eller hendelser på Internett er bare et tastetrykk unna.

Bruk Politiets «Rød Knapp» om du opplever noe som kan bryte med norsk lovgivning.

Netthandel

Kjøp av varer og tjenester over Internett er blitt en del av hverdagen. De aller fleste har gjort en eller annen handel over nettet. Det kan være bestilling av flyreiser, oppfylling av kontantkort eller andre små eller store transaksjoner. Felles for disse er at du enten bestiller og betaler over Internett, eller at du bestiller over Internett og betaler når du får varen.

Mange er skeptiske til å handle på Internett. Det er det god grunn til å være. Det er viktig å sjekke nettbutikken grundig før du handler der. Skal du handle over for eksempel finn.no, er det viktig at du benytter deg av de sikkerhetsforanstaltningene Finn.no anbefaler. Finn.nos betalingsgaranti er en måte å sikre seg mot å bli svindlet. Retningslinjene til nettbutikken er også viktig å lese og forstå.
Ikke legg igjen konto- eller personopplysninger i nettbutikker du er usikker på.

De fleste seriøse nettbutikker vil være verifisert av VISA eller Mastercard. De vil også ha en kryptert nettside (https:// i stedet for https://) og i noen tilfeller et hengelåssymbol enten nede til høyre i nettleseren eller oppe til høyre.

Slike signaler vil kunne gi en god indikasjon på om en nettbutikk er seriøs eller ikke. Se etter disse tegnene.

Å varsle nettsvindel eller forsøk på nettsvindel er viktig for å unngå og fjerne useriøse eller kriminelle på Internett. Det er bedre å varsle en gang for mye enn en gang for lite.

Nettvett.no