Globalis logo

 

 

 

Visualisering av aktuell FN-statistikk

Globalis er utviklet av FN-sambandet i Norge med støtte fra Norad, Utenriksdepartementet. Med støtte fra Nordisk råds prosjektprogram Nordplus er Globalis blitt oversatt til svensk, dansk, finsk og islandsk.

FN og andre internasjonale organisasjoner samler hvert år inn store mengder statistikk fra alle land og nasjoner i verden. Denne statistikken dekker et bredt spekter av forskjellige temaer og blir ofte presentert i store rapporter og tabeller som er lite tilpasset bruk i skolen. Med Globalis har vi gjort denne statistikken tilgjenglig på en enklere og mer visuell måte. Verktøyet inneholder en stor database hvor vi har forklart og kategorisert ny FN-statistikk etter tema. Fra denne databasen kan du med få museklikk produsere fargerik grafikk som viser verdens tilstand på ulike områder.

På Globalis finner du statistikk om hvordan landene i verden ligger an til å nå FNs tusenårsmål. For hvert mål kan du velge mellom flere indikatorer som viser landenes posisjon. Du kan også få fram endringer over tid for å se hvilke land som opplever en positiv eller negativ utvikling i forhold til tusenårsmålene.

 

Satellitter i verdensrommet gir oss ny kunnskap om Jorden

"Mennesket må heve seg over Jorden - til toppen av skyene og videre opp - for først da vil han forså den verden hvor han lever."  Sitatet kommer fra Sokrates for 2 500 år siden. Det spørs om han så for seg at menneskene i framtiden ville sende høyteknologiske satellitter opp i verdensrommet. Det har gått nesten 50 år siden vi sendte opp de første satellittene som nå kontinuerlig observerer jordens overflate og atmosfære. De har også avanserte instrumenter som fanger inn bølgelengder og stråling som ikke er synlig for våre øyne.

Etter at dataene er bearbeidet kan de fortelle oss mye om livet på vår sammenvevde og sårbare planet. En planet som er i rask endring som et resultat av menneskelig påvirkning. Med bakgrunn i disse satellittdataene er det utarbeidet kart som viser topografi, vegetasjon, havstrømmer, nedbørssoner, befolkningstetthet og mye mer. Kartene viser mønstre og variasjoner som går på tvers av landegrenser - variasjoner som legger grunnlag for hvordan vi kan leve der vi bor. Vi har gjort tilgjengelig en del slike kart på Globalis - og de kan danne et spennende utgangspunkt for å utforske verden.

 

Hvordan bruke Globalis i undervisningen?

Skolen har lang tradisjon med bruk av kart i undervisningen - og mange klasserom har de mye brukte "rullegardin"-kartene hengende foran i klasserommet. Bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) gir nye muligheter for bruk av kart. IKT har gitt oss effektive verktøy til å samle inn, lagre, behandle og visualisere store mengder informasjon om den verden vi lever i. Gjennom Globalis har vi gjort disse verktøyene tilgjengelig for skolen. Det er vår erfaring at elever synes det er gøy og lærerikt å jobbe med kart og andre grafiske verktøy.

Globalis er i hovedsak rettet mot ungdomsskoler, videregående skoler og folkehøgskoler. Globalis kan benyttes i en rekke fag som samfunnsfag, livssynsfag, matematikk (statistikk) og IKT-fag. Det egner seg særlig godt til tverrfaglige prosjekter, og kan fungere som et oppslagsverk når en jobber med konkrete temaer.

Bruken av Globalis er ganske selvinstruerende og krever ikke avanserte datakunnskaper hos deg som lærer eller elev. I de fleste klasser vil det være kompetanse nok til å kunne arbeide fruktbart med Globalis. Vi har også laget en enkel brukerveiledning som kan hjelpe deg med å komme i gang.

God reise!

Følg oss på facebook - Du har ikke tilgang til å se dette objektet.

fn-sambandet