Knut T. Storbukås (født 23. april 1943), kjent under artistnavnet Sputnik, er en musiker og lastebilsjåfør fra Bostrak i bygda Tørdal i Drangedal kommune i Telemark. Hans mest kjente sanger er «Skilles Johanne» og «Lukk opp din hjertedør».

Lastebilsjåføren solgte på få år mer enn 1 million kassetter, og satte publikumsrekorder en rekke steder der han opptrådte. Han ble kåret til «Årets artist i Norge» i 1990, og høsten 1993 kom han i Guinness rekordbok etter at han gjennomførte 36 opptredener fra Mandal i syd til Tromsø i nord i løpet av 72 timer.

Påsken 1990 var han i Sovjetunionen og spilte inn en av de mest originale musikkvideoene laget i Norge. Midt under glasnost sto Sputnik på Den røde plass i Moskva og sang «Lukk opp din hjertedør». Denne videoen ble vist i sin helhet i den norske Dagsrevyen. Sputnik stjal showet under åpningen av TV 2 i Grieghallen høsten 1992, i duett med Kjell Bækkelund

Han har også opptrådt i Sverige, Danmark, USA, Svalbard, Zanzibar og Spania. Men fremfor alt har han opptrådt for «grasrota» på hundrevis av store og små steder rundt om i hele Norge. Sputnik fikk i begynnelsen hard medfart av kritikerne, men han var desto mer elsket av sine tilhengere.

I dag er Sputnik en «levende legende», et symbol på norsk folkelighet. Det er skrevet bok om ham, og han er nevnt fra Stortingets talestol. Statsministeren har gjestet Sputniks hjem, og hvert år kommer tusenvis av interesserte for å besøke hjemmet hans. I likhet med en rekke artister i USA, har Sputnik gitt alle som ønsker det anledning til å se han store samling av sølv-, gull-, diamant-, og platina-plater, samt mye annet fra sin karriere i et «Sputnikmuseum».

I januar 2009 var det femti år siden Sputnik begynte sin karriere. Hans ferskeste utgivelse er samlealbumet «50 år på veien» som ble utgitt i mai 2009. Plata markerte hans 50 år som artist.

T-en i navnet sitt har han selv føyet til for ikke å bli forvekslet med to andre i Bostrak som også heter Knut Storbukås. Tilnavnet Sputnik fikk han fordi han var så rask med lastebilen: Etter sigende rakk han tre lass når andre kjørte to. Sputnik begynte å spille til dans sent på 1950-tallet, og i 1959 startet han bandet The Sputniks. Midt på 1960-tallet var han med på å starte Beach Band, før han i 1968 startet The Sputniks igjen. Under et engasjement i Hønefoss ble gruppen omdøpt til Garasjeorkesteret av en restauranteier – et navn gruppen fremdeles bruker.

Det eventyrlige kassettsalget startet i 1985, da plateprodusent Terje Welle Busk skulle lage Dyrsku-kassetten 1985, en samling med artister fra Telemark. Busk fikk et tips fra Inga Myra, en 80 år gammel nabo av Sputnik. Kassetten ble en suksess, mye takket være Sputnik, og Busk inviterte den beskjedne lastebilsjåføren tilbake for å lage kassett alene. Sputnik tok tenkepause, og måtte overtales til å komme til Porsgrunn i mars 1986 for å lage sin første kassett. Uten å ta av seg boblejakka spilte han inn tolv låter på tre timer. En av disse var «Skilles Johanne», en dypt tragisk tekst som ble omgjort til en jublende festsang. Kassetten ble kopiert i 3 000 eksemplarer. Så snart opplaget var utsolgt, begynte folk å kjøpe den på svartebørs.

I løpet av sommeren 1986 hadde «Sputnik 1» solgt i mer enn 10 000 eksemplarer, og artisten ble beordret tilbake til studio for å lage kassett nummer to. Deretter kom nummer tre, fire og fem – alle med fotografier tatt på samme dag. Grunnen til dette var at Sputnik ikke så poenget i å stille opp flere ganger til fotografering. «Bruk de bildene du tok forrige gang,» sa han. Og slik ble det, helt frem til «Sputnik 6» skulle ut i mai 1990. Da var hele filmrullen fra høsten 1986 brukt opp.

1990 ble det store Sputnik-året. Han hadde allerede gitt ut fem kassetter og solgt flere hundre tusen eksemplarer totalt, men salget nådde nye høyder etter at han fikk visninger to ganger på TV: Først i Norge rundt i romjulen 1989 og deretter 9. januar 1990 i programmet Hotell. I løpet av våren 1990 solgte Sputnik mer enn alle andre norske artister til sammen. Klimaks ble nådd i påsken, da han dro til Moskva og spilte inn en av de mest originale musikkvideoer som en norsk artist har laget. Midt under Glasnost sto han på Den røde plass og sang «Lukk opp din hjertedør». Videoen hadde så stor nyhetsinteresse at den ble vist på Dagsrevyen, og hele reisen ble dokumentert i filmen «Fra Drangedal til Moskva» (utgitt på salgsvideo i november 1990).

Samme år som Sputnik solgte 150 000 eksemplarer av sin sjette utgivelse, ble Sputnik 6 slaktet i radioprogrammet Norsk på norsk på NRK P1. Platen fikk null poeng og ble sammenlignet med lapskaus. Artisten selv lot ikke kritikken gå inn på seg, men svarte med sedvanlig filosofisk mine: «Lapskaus er jo livretten til det norske folk!» Denne livretten sto selvsagt på menyen da den første Sputnik-festivalen i Drangedal gikk av stabelen i 1992.

Hans noe uortodokse måte å spille inn plater på ble på nytt understreket da opptakene til «Den norske festkassetten» skulle gjøres våren 1991: Sputnik inviterte folk fra hjembygda inn i et lokalt studio, der de fikk servert lapskaus og mineralvann mot at de var med å synge i koret. Fem timer senere var innspillingen av hele kassetten ferdig. Ved lanseringen kunne Busk Records stolt proklamere at samtlige av Sputniks åtte foregående utgivelser hadde kvalifisert til platina – 100 000 solgte – noe ingen annen norsk artist hadde klart før. For å se «eventyret» og den «brede» folkeligheten i relieff er det viktig å huske at 100 000 utgjør ca 2% av Norges befolkning.

En uenighet mellom Storbukås og platedirektør Busk førte til at Sputnik forlot Busk Records til fordel for Talent i 1996. Talent lovet bedre kår, bedre musikk og høyere inntekter, noe som ble understreket i tittelen på neste utgivelse: Gull og grønne skoger. Publikum var imidlertid ikke like begeistret for den nye musikalske drakten, og etter seks år og bare to plater var Sputnik tilbake hos Busk. Dette ble feiret med samlingen «24 sanger som rystet Norge». Hans neste utgivelse fikk tittelen «Sputnik 11» – en klar indikasjon på at hans to plater for Talent var for «sidesprang» å regne.

Ingen norsk artist har blitt gjenstand for så mye latterliggjøring og hoderisting som Sputnik. For de fleste er dette fullt forståelig. Spørsmålet hans tilhengere stiller seg, er hvorfor noen blir provosert – endatil forbannet – over at en syngende lastebilsjåfør sprer så mye glede som han gjør? Sputnik har en musikkstil som uten høytravende ordbruk forteller om drømmer og lengsler mange bærer i seg. Musikken hans har dype røtter i såvel bedehusmiljø som på dansefester, ispedd påvirkning fra svensktopp og country & western. Artisten selv har aldri tatt seg selv høytidelig, og har aldri falt for fristelsen til å leve av musikken alene. Som han sier det: «I morra er det kanskje ingen som liker Sputnik. Men grus og stein skal dei alltid ha!»

Diskografi

Album